onsdag 12 maj 2010



Mästerspottare. Lugn och fridfull med öronen framåt bekantar lamahingsten Grosse Günter sig med tackorna och lammen. Men om han blir retad drar han öronen bakåt och spottar angriparen mitt i ögonen med rena magsyreloskan.

Lama skyddar fåren mot vargen

LINGHED


Sommaridyll. På bara en vecka har fåren bekantat sig med Grosse Günter, och trivs både med hans sällskap och att få gosa lite extra med fårfarmaren Ulf Ekman.

- Grosse Günter har bara varit här en vecka, och håller redan på att smälta in i flocken, säger fårfarmaren Ulf Ekman i Linghed.

Väl inne i flocken tror han sig snart vara ett får, och dessutom störst, bäst och vackrast. Så ledarrollen är given, och han räds varken, varg, björn eller lo.

-Hunddjur överhuvud taget är av födsel och ohejdad vana det värsta han vet. Så vargen ligger speciellt risigt till i Grosse Günters ögon, förklarar Ulf.

Däremot har han inga problem med husets katter, som gärna får hälsa på i hagen. På bara en vecka har han också blivit så social att husfolket nästan får komma fram och klappa honom.

Grosse Günter är snart tre år och vuxen nog att ta ansvar för de 20 tackorna och deras 27 lamm i Linghed. Kommer vargen står han kvar, och vänder vargen inte då riskerar den få smaka på hans vassa klor.

-Vid fyra års ålder utrustas lamadjuren dessutom med så kallade "mördartänder", som är vassa som rakblad och knäpper de flesta angripare, fortsätter Ulf.

Han och hans hustru Sara föder sedan i höstas upp gotländska pälsfår, och har för avsikt att utöka besättningen till att omfatta ett hundratal tackor. Frågan de ställt sig har bara varit hur de bäst skyddar sina tamdjur mot rovdjur.

- Det var då jag såg ett reportage om ett fårvaktande lamadjur och kände att det här kunde vara något för oss, berättar Sara.

Lamadjuren har i snart 30 års tid använts som fårvakter i USA och stadigt ökat i popularitet. Bland annat genom att de inte behöver tränas eller växa upp i en flock med får för att bli effektiva fårvaktare.

Så Grosse Günter är född och uppväxt i en stor lamaflock på Hejdeholms Gård i Skåne. Tillsammans med en kompis, som ska vakta får i Valbo kom han till Linghed för idag precis en vecka sedan.

- Han måste nu få den tid han behöver för att komma över flytten och förlusten av sina kompisar. Först efter det kan han på allvar förena sig med fåren och bli ett av dem, säger Ulf.

Det lär inte stå på så välvilligt som han närmat sig flocken. På bara en vecka har han börjat gå tillsammans med tackorna och lammen på bete.

Bara korta stunder drar han sig numera undan för att smälta intrycken och förlika sig situationen. Så nu väntar Ulf och Sara med spänning på att han snart ska stå högst i rang och vara lycklig ledare för flocken.

Fakta / Lamadjur:

  • Tillhör kameldjuren som utvecklats i Nordamerika för mer än 30 miljoner år sedan.
  • Är härdiga och klarar kyla och magert bete bra. De kan hållas ute året runt med bra regn- och vindskydd.
  • Har mjuka trampdynor, som gör dem mycket skonsamma mot marken.
  • Är mest kända för att spotta när de blir retade. Spottet innehåller sura magsafter som irriterar ögon och hud.
  • Kan förutom får vakta även ankor och gäss, hjortar och boskap.
  • Priset för en fårvaktande lama ligger på runt 10 000 kronor.

Pia Persson
Publicerad: 2007-06-07